صحبت نیوز طراحی وب سایت و اپلیکیشن Asrelarestan کانال رسمی تلگرام عصر لارستان
آخرین خبرها پربیننده‌ترین خبرها
برگزاری نخستین دوره مسابقات لیوان چینی در لارستان
آسیب به حدود ۱۰۰ واحد مسکونی، کارگاه‌ها و مراکز درمانی در پی زلزله اوز
افزایش ۷۴ درصدی اعتبارات اختصاص‌یافته به لارستان
ماهیت مجازی، واقعیت زندگی
تصادف در محور کوره- اوز با ۶ مصدوم
تعویض الکتروپمپ چاه روستاهای شرفویه و مسیح‌آباد لارستان
معرفی مسئول نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان اوز
نزدیکی فرهنگی لار و بستک/راه خور جناح ارتباط لاری ها به دریا را نزدیک می‌کند
اجرای طرح آبرسانی در جویم، بنارویه، بیرم و صحرای‌باغ
درآمدی بر ارتباطات در هزاره سوم
«معتمد»، نماینده هیات تنیس لارستان در تور تنیس آسیایی زیر چهارده سال اصفهان
پیگیری طر‌ح‌های کلان در دیدار فرماندار ویژه لارستان با رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان فارس
طرح ملی مسکن در اوز در ۵ فاز عملیاتی می‌شود
سکوت همیشه نشانه نجابت نیست
حل مشکلات سوخت، حمل‌ونقل و گاز شرکت سیمان لارستان
اجرای موزائیک فرش ورودی بوستان ملت (پارک شهر) لار
پروژه خانه بهداشت روستای بالاده بیرم افتتاح شد
استقبال فرماندار لارستان از طرح ایجاد کارخانه نوآوری علم و فناوری و صنایع نرم فرهنگی در حوزه صنایع دستی
فعالیت مراکزِ واکسیناسیون و خدماتِ جامع سلامتِ لارستان در ایام عید
افسانه استقلال رسانه
ستارگان ایزدخواست، قهرمان جام رمضان دهکویه شد
پیگیری احیاء و مرمت قنات جلال آباد جویم
گشایش تولیدات و محصولات مشاغل خانگی در لارستان
وقوع زلزله در دُرز لارستان
ایجاد نهضت خدمت‌رسانی در روستاهای لارستان
در هفته دولت ۵ پروژه آبرسانی در لارستان افتتاح می‌شود
متخصص زیبایی حین عمل با توده ۵ کیلویی مواجه شد
افتتاح مجتمع خدمات رفاهی جدید در محور جهرم به لار
همکاری استانداری فارس با علوم پزشکی جهت راه اندازی مرکز ناباروری در لارستان
راه‌اندازی سامانه هوشمند اطلاعات پرواز در فرودگاه لارستان
افتتاح مرکز مشاوره “نفس” (نجات فرزندان سقط) در خنج
انجام عمل تعویض مفصل لگن دربیمارستان امیدوار اوز
آغاز برداشت کلزا از مزارع بخش بنارویه
آمادگی خرید گندم مازاد کشاورزان در لارستان و جویم
شکست ناباورانه دختران هندبالی لارستان در بندرعباس
آغاز روند تکمیل ساختمان مرکز آموزش بهورزی لارستان پس از ۵ سال توقف
فرمانداران جنوب فارس در خنج گِرد هم آمدند
نان دوباره گران نمی‌شود
مسئول راه اندازی و سرپرست شبکه بهداشت و درمان جویم منصوب شد
عادل به خاطر کارهایی که نکرد عادل شد
انتقال دغدغه‌های خیرین خنج، اوز و جویم به مدیرکل خیرین سلامت وزیر بهداشت
اختصاص ۱۹۰ پایه روشنایی برق به همراه ۳۸۰ چراغ به بلوار پرواز لار
تعویض الکتروپمپ ۵ حلقه چاه آب شرب شهری و روستایی در لارستان
جذب ۱۰۰ درصدی اعتبار اختصاص‌یافته از سفر ریاست جمهوری به فارس برای باغ نشاط لار
تجلیل از دانش آموزان لارستانی برگزیده المپیادهای علمی دانش آموزی
بررسی چالش های سوخترسانی شهرستان جویم
کتابخانه‌ها در روستاها تقویت شود
انتخاب زمین ۱۱ هکتاری جهت ساخت مسکن در «اَرَد»
جابجایی بیش از ۷۰۰۰ مسافر از فرودگاه لارستان در ایام نوروز
پایان پنجمین دوره مسابقات تنیس خاکی جام رمضان در گراش
پیامبری از سرزمین چین
آدم های عجیب و غریبی که ماییم
ستارگان ایزدخواست، قهرمان جام رمضان دهکویه شد
حل مشکلات سوخت، حمل‌ونقل و گاز شرکت سیمان لارستان
اجرای طرح آبرسانی در جویم، بنارویه، بیرم و صحرای‌باغ
دایره ارزی در حوزه بانک ملی تا یک ماه آینده در لارستان راه اندازی می شود
پیگیری احیاء و مرمت قنات جلال آباد جویم
اختصاص ۱۹۰ پایه روشنایی برق به همراه ۳۸۰ چراغ به بلوار پرواز لار
معاون مدیرکل و مدیر جدید آموزش و پرورش لارستان منصوب شد
پیشنهاد مدیرکل میراث فرهنگی فارس به مسافران برای سفر به لارستان
تقدیر شهردار از اعضای شورای شهر لار
۸درصد از تماس های با اورژانس لارستان در فروردین ۱۴۰۱ مزاحم تلفنی بوده اند
فعالیت مراکزِ واکسیناسیون و خدماتِ جامع سلامتِ لارستان در ایام عید
پیگیری طر‌ح‌های کلان در دیدار فرماندار ویژه لارستان با رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان فارس
استقبال فرماندار لارستان از طرح ایجاد کارخانه نوآوری علم و فناوری و صنایع نرم فرهنگی در حوزه صنایع دستی
اجراى عمليات روكش آسفالت در محور لار-جهرم حدفاصل پليس راه تا گردنه نارنجى
همکاری استانداری فارس با علوم پزشکی جهت راه اندازی مرکز ناباروری در لارستان
عمليات ساماندهى وايمن سازى پليس راه لار-جهرم
شهرداری لار به مناسبت سال نو، کارناوال شاد عیدانه برگزار می‌کند
مجتمع نگین لارستان از نظر امکانات با مجتمع های شهر های بزرگ می تواند رقابت کند
۵۰ گردشگر اروپایی میهمان یک روزه لارستان شدند
جویم شهرستان شد/تعداد شهرستان‌های فارس به عدد ۳۷ رسید
در ميانه تسليم و رضا
انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی شهرستان لارستان‎ برگزار شد+ نتیجه رای گیری
بازدید دانش آموزان مدارس امام موسی کاظم(ع) و وحدت لار از موزه مردم شناسی اوز
دولخانی، وطن پرست خانه به دوش
برکه تاریخی شیخ عماد در روستای دشتی لارستان فرو ریخت
رسوم پخت " هلیم الله"در روستای براک لارستان
سرمربیان شهید چمران لارستان و هیات البرز پس از بازی امروز چه گفتند؟
کار دشوار مستقل ماندن
نخستین جشنواره الگوهای برتر تدریس دانش آموزی در دبیرستان دخترانه شاهد لار برگزار شد
شهر قدیم لارباغ محمود آقای معتمد (لار بهار ۱۳۵۸)
نگاهی به سیر تاریخی ترانه های محلی لارستان
یادواره شهید باقر زارع در گلزار شهدای لار برگزار شد
مصاف بانوان هندبالیست قم و لارستان به روایت تصویر
درخشش تیم لارستان در مسابقات کشوری ایساتیس به میزبانی استان یزد
کسب عنوان نائب قهرمانی مسابقات هندبال جوانان استان فارس توسط تیم هندبال بانوان لارستان
نمایشگاه عکس «یک قاب و چند نگاه» در لار افتتاح شد
عکس/ تغییر در مدیریت آموزش و پرورش لارستان
از پرسنل امور آزمایشگاه های بیمارستانهای زیرمجموعه دانشکده علوم پزشکی لارستان تجلیل شد
شش عکس از سفرتاریخی آیت الله هاشمی به لارستان
تاریخ پایه گذاری شهر لار و حکومت میلادیان بر لارستان
امضاء تفاهم نامه سایبری بین شهرداری لار و پلیس فتا لارستان
یکصدمین شمارگان عصر...
گستره ی زبان لارستانی
خواهران درویش بیگی از نقش خود در تیم شهید چمران لارستان می گویند
جشن احسان و نیکوکاری در دبیرستان نمونه دولتی نرجس خاتون لار برگزار شد
احداث مسیری شاد و جذاب در پارک حاشیه شهر لار
برگزاری فستیوال مدارس فوتبال لار و گراش به میزبانی باشگاه نبرد خور
گزارش تصویری نشست خبری ریئس فدراسیون تنیس روی میز با اصحاب رسانه
بیشتر
کد خبر: 675 | تعداد بازدید : 2178 بازدید | تاریخ : 30 آذر 1395 - 18:10:03
مدیر اداره نظارت برمواد غذایی دانشکده علوم پزشکی لارستان:

با روغن جامد چه کنیم بخوریم یا نخوریم؟

مهندس وحید غفاری: چربی ها در تمام سلول ها و بافت های بدن وجود دارند؛ طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، روغن و چربی می تواند 30 ـ15% از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند. مطالعات سبد غذایی مطلوب در ایران در سال 1391 نشان داده است که سرانه مصرف روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی (35 گرم) بیشتر است. البته نوع چربی و روغن انتخاب شده بسیار مهم است.

روغن ها و چربی ها از نظر منشا به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم می شوند؛ برخی روغن های حیوانی مانند: پیه، دنبه، کره و برخی از روغن های گیاهی مانند روغن کلزا، روغن آفتابگردان، روغن زیتون و...
چربي نيز همچون پروتئين، ويتامين و قند يكي از مواد مغذي مورد نياز بدن است كه از طريق آن بخشي از انرژي بدن و ويتامين‌هاي محلول در چربي K-E-D-A جذب بدن مي‌شوند؛ يك فرد بزرگسال مي‌تواند حداقل 36 گرم (حدود 3 قاشق غذاخوي) و حداكثر 70 گرم (حدود 6 قاشق غذاخوري) چربي و روغن مصرف كند؛ نكته قابل توجه در اين زمينه،آن است كه ميزان مصرف روغن هاي جامد و مايع، درطول روز بايد بين 15 تا 30 درصد كل انرژي روزانه ما را تامين كند كه البته بخش عمده اي از اين چربي از غذاهايي كه ما چربي آن را نمي‌بينيم به بدن مي‌رسد مثل گوشت چربي‌دار، شير و لبنيات و آجيل.
روغن ها از مواد مهم و بحث برانگيز تغذيه و رژيم غذايي افراد محسوب مي شوند؛ اين كه چه نوع روغني براي مصرف، مناسب است يا كدام يك از انواع روغن ها بيشتر موجب بروز بيماري، سكته و يا افزايش چربي خون مي شود، همواره جاي سوال داشته است.
در يكي دو دهه اخير، بروز بيماري هاي قلبي، عروقي و افزايش مرگ و ميرناشي ازاين بيماري ها و نيز افزايش موارد ابتلا به سرطان درسطح جهان، باعث شده است تا متوليان امر سلامت در كشورهاي پيشرفته، ضمن هشدار نسبت به مصرف روغن هاي جامد، توجه عموم افراد را به مصرف روغن هاي مايع، خصوصا روغن هاي گياهي كه ازانواع مختلفي نيز برخوردارند، جلب كنند.
یکی از مهم ترین مشکلات تغذیه ای درکشور ما مصرف روغنهای نباتی جامد یا هیدروژنه است؛ نکته مهم اینکه زمینه بیماریهای قلبی عروقی ازدوران کودکی دربدن شکل می گیرد و پیامدهای تغذیه ای و تغییرات مثبت یا منفی که در نوع تغذیه وشیوه زندگی خانواده صورت گرفته و نهادینه می شود، برهمه افراد خانواده وخصوصاً آینده کودکان وحتی نسلهای بعد اثر می گذارد.
مطالعات نشان داده كه عامل يك سوم سرطان ها در سطح جهان، تغذيه است؛ در كشور ما، سطح مرگ و مير ناشي از سرطان كه علت عمده آن تغذيه است، بسيار بالاتر از ساير كشورهاست و نكته مهم اين است كه زمينه بسياري از بيماري ها همچون چاقي، نارسايي هاي قلبي- عروقي و سرطان ها، اصولا به دليل تمايل زياد به مصرف غذاهاي چرب ، شور، برشته، سرخ شده و دودي است كه از دوران كودكي شكل گرفته و ذائقه ما را ساخته و اين درحالي است كه تغيير ذائقه در سنين بالاتر، بسيار مشكل است.
طبق گزارشي با عنوان وضعيت عوامل خطرآفرين بيماري هاي غيرواگير، 43 درصد بيماري ها دركشور، بيماري هاي غيرواگير می باشد كه يكي از ريزفاكتورهاي بسيار مهم آن، تغذيه مي باشد و دراين ميان، مصرف روغن، نقش بسيار مهمي دارد.
خط مشي اصلي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، كاهش مصرف روغن هاي جامد و جايگزين كردن آن با روغن هاي مايع در سبد خانوار است و در حال حاضر عمده ترين اقدام، فرهنگ سازي است كه در راستاي اصلاح تغذيه جامعه، صورت گرفته و به مردم آموزش داده می شود در انتخاب روغني كه بر سر سفره مي گذارند، به چه مواردي باید توجه كنند و چگونه و به چه ميزان، روغن ها را مصرف كنند.
روغن هاي جامد هيدروژنه ، معمولا اسيد چرب اشباع شده بالايي دارند، به همين دليل، مصرف اين گونه روغن ها، باعث افزايش كلسترول نامطلوب خون و درنهايت منجر به بروز مشكلاتي همچون افزايش فشار خون، گرفتگي عروق و بروز بيماري هاي قلبي ، عروقي مي انجامد.
به علاوه روغن هاي هيدروژنه، داراي نوعي اسيد چرب غيرطبيعي به نام اسيد چرب ترانس مي باشند كه ضرر آن به مراتب ببيشتر از اسيدهاي چرب اشباع شده است؛ اسيدهاي چرب ترانس اثرات نامطلوبي بر روي سطح چربي‌هاي خون دارند. مطالعات متابوليكي نشان داده اين اسيدهاي چرب باعث افزايش كلسترول بد (LDL) و كاهش كلسترول خوب (HDL) مي‌شوند كه اين مكانيسم موجب رسوب كلسترول در ديواره رگ‌ها به خصوص رگ‌هاي قلب و نيز باعث تنگي رگ‌ها و افزايش فشار خون و در نهايت بيماري قلبي مي‌شود؛ بنابراين مصرف روغن هاي جامد، به هيچ وجه به افراد توصيه نمي شود و بهتر است كه مردم به جاي آن، از انواع روغن هاي مايع، از جمله روغن هاي مايع مخصوص سرخ كردن مانند روغن آفتاب گردان، روغن كلزا، روغن زيتون، روغن کنجد و ... استفاده كنند؛ كارشناسان تغذيه علت اصلي مصرف زياد روغن نباتي جامد را ناآگاهي مصرف كنندگان از خطرات مصرف این روغن ها مي‌دانند.
مقایسه روغن های نباتی مایع با روغن های جامد(نباتی وحیوانی)نشان می دهد که روغن های نباتی مایع با دارابودن مقادیر کافی از اسیدهای چرب غیر اشباع و نداشتن کلسترول برای تغذیه مناسب ترند؛ اکثرروغن های نباتی مایع، مقدار بسیارکمی اسید چرب اشباع شده وبه ندرت ایزومرهای ترانس دارند در حالی که روغن های جامد حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده وایزومرترانس هستند.
لازم به ذکر می باشد که روغن هاي نباتي جامد، در ابتدا به صورت مايع مي باشند و در كارخانه هاي توليد روغن ، براي بالا بردن مقاومت آنها به حرارت، هيدروژنه يا جامد مي شوند؛ اين روغن ها براي مدت بيشتري، قابل نگهداري هستند وحرارت را بهتر تحمل مي كنند اما به دليل داشتن اسيدهاي چرب اشباع شده و اسيدهاي چرب ترانس، براي سلامت بدن زيان آور مي باشند.
اسيدهاي چرب ترانس موجود در روغن های جامد، ضرر مضاعفي براي سلامت بدن محسوب شده به طوري كه مصرف اين روغن ها، خطر بروز سرطان را افزايش مي دهد؛ به همین دلیل روغن های جامد به طور کلی در لیست غذاهای خطرناک قرار می گیرند.
از آنجایی که روغن مصرفی در پخت و پز تاثیر بسزایی در سلامت بدن و جلوگیری از بروز انواع سکته ها و بیماری ها دارد پس باید بهترین و سالم ترین نوع روغن را انتخاب کرد؛ آنچه در رژيم غذايي روزانه، بايد مدنظر قرار گيرد، اين است كه ميزان استفاده از روغن جامد در پخت و پز روزانه ، بايد به صفر برسد.
مصرف روغن مايع به مقدار كم براي همه سنين توصيه مي‌شود؛ به طور کلی روغن را بايد، كم مصرف كرد و همان مقدار كم هم بایستی از روغن مايع و متناسب با نیاز روزانه باشد.
چند توصیه در مورد تهیه و مصرف روغن ها:
- براي پخت و پز و سالاد روغن مايع بخريم.
- براي سرخ كردن غذا، به جای استفاده از روغن جامد، از روغن مايع مخصوص سرخ كردني استفاده نماييم.
- هنگام خريد روغن به برچسب روي آن دقت كنيم كه شامل (نام و نوع فرآورده، شماره پروانه ساخت، پروانه وزارت بهداشت، تاريخ توليد و انقضاء، ميزان اسيدهاي چرب ترانس روغن و شرايط نگهداري و مصرف) باشد.
- هرچه ميزان اسيدهاي چرب اشباع و اسيدهاي چرب ترانس (زیر 10%) كه روي برچسب نوشته شده كمتر باشد روغن براي مصرف سالمتر و مناسب‌تر است.
- روغن‌هاي مايع را كه مخلوطي از كلزا، زيتون و آفتابگران و ... هستند خريداري كنيم زيرا روغن‌هاي تركيبي براي سلامت مناسب‌تر است.
هشدار به تمام افراد خانواده:
به منظور حفظ سلامت خانواده از خريد و مصرف روغن نباتي جامد، خودداری كنيد.
 
 


ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.
کد امنیتی :

نظرات: