تنظیمات
قلم چاپ اندازه فونت
Print چاپ مطلب
کشف بقایای شهر تاریخی جویم بر اثر بارندگی‏های اخیر
16 اسفند 1395   10:05:33 |  فرهنگ و هنر > میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
کشف بقایای شهر تاریخی جویم بر اثر بارندگی‏های اخیر

در پی بارندگی‏های اخیر شهر جویم و جاری شدن سیلاب، شهر تاریخی جویم مربوط به هشتصد سال پیش نمایان شد. 

به گزارش پایگاه خبری عصر لارستان ،کرامت ‏اله تقوی دبیر انجمن میراث فرهنگی و گردشگری بخش جویم در این باره اظهار داشت: به دنبال بارش‏های شدید و بدون وقفه هفته گذشته (24 بهمن تا 29 بهمن ماه جاری) در مسیر رودخانه منتهی به امامزاده شاه ‏منصور جویم بخشی از بقایای شهر تاریخی جویم نمایان شده است.
 
آثار مکشوفه شامل سازه‏ های آبی، سازه ‏های مذهبی شامل مسجد و آرامگاه بزرگان و پی ساختمان‏های دیگر مربوط به نیمه اول قرن هشتم هجری (حدود هفتصد سال پیش) است.
طی سالیان گذشته نیز بر اثر جاری شدن سیل در همین مسیر سازه ‏های مذهبی و آبی مانند آرامگاه شیخ ابوسعد مقری جویمی، آرامگاه موسوم به بی ‏بی ‏دختر، آسیاب و آب ‏انبار پیدا شده است. پیدایی سازه ‏های آبی متعدد خصوصاً جویبارهای ساروجی نشان دهنده عبور شاخه ‏ای از چشمه منال در همین مسیر بوده است.
جهانگردان اروپایی در دوره صفوی که از نزدیک شهر جویم را دیده ‏اند، محدوده تقریبی شهر را در سفرنامه‏ های خویش تبیین نموده ‏اند. انتقال شهر جویم به محل کنونی از دوره قاجار با سرعت کم و به شکل تدریجی صورت گرفته است. محل کنونی اکتشافی بر اثر سیل جاری از مراکز مهم شهری جویم از قرن چهارم تا هشتم هجری محسوب می‏شود. وجود آرامگاه‏های سید ابواحمد جویمی، شیخ ابوسعد مقری جویمی، سید ابراهیم، شاه ‏منصور هاشمی و شیخ اسماعیل جویمی در مجاورت رودخانه کنونی و پیدایی ده‏ها کتیبه ارزشمند مربوط به قرن هشتم دلیلی بر این ادعاست. 
 
تقوی افزود: در سال 1387 خورشیدی شهر جویم به دلیل داشتن 20 اثر تاریخی با ثبت ملی از طرف سازمان میراث فرهنگی کشور در ردیف یکی از نه شهر تاریخی استان فارس ثبت گردید. طی مدت 20 سال گذشته اقداماتی که در جهت مرمت آثار تاریخی شهر جویم صورت گرفته غالباً با کمک میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس و نیکوکاران غیربومی بوده است. برای تکمیل اکتشاف اخیر ناشی از بارندگی به عملیات کاوش و حفاری باستان ‏شناسان نیاز داریم که لازمه آن اختصاص اعتبار است. با توجه به نبود و کمبود نیکوکار در این شهر ضرورت دارد در گام نخست شورای شهر جویم برای انجام گمانه‏ زنی‏های باستان‏ شناسی با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی استان فارس اعتباری بدین منظور اختصاص دهد. قطعاً بازار معروف و مشهور شهر جویم، مسجد گنبد جویم و دیگر تأسیساتی که مورخان و جغرافیا نویسان مسلمان طی قرون چهارم تا یازدهم هجری به نیکی از آن یاد کرده‏ اند، طی این کاوش‏ها مکشوف خواهد شد و مورد توجه رسانه‏ های ملی و جهانی قرار خواهد گرفت.
 
کارشناس ارشد تاریخ و صاحب 10 اثر پژوهشی در تاریخ منطقه جویم افزود: متأسفانه نبود نیکوکار در شهر جویم خصوصاً و بخش جویم کمتر باعث شده تا خسارت‏های جبران ‏ناپذیری به آثار اکتشافی طی سال‏های اخیر وارد شود. یافتن کف واقعی مسجد جامع جویم به هنگام مرمت در سال 1392، پیدایی خنک‏خانه جویم در سال 1393 و اکتشاف قنوات و سازه‏ های آبی پیش از اسلام در مسیر جاده جویم- فرشته‏ جان (بهرویه) در سال 1395 چند نمونه از اکتشافاتی است که مجدداً مدفون گردید. اختصاص 200 میلیون تومان اعتبار برای کاهش آتشکده آذرفرنبغ و برگشت این اعتبار در سال 1384 به دلیل عدم همکاری نیکوکاران کاریانی نمونه ‏ای دیگر از موارد تأسف‏بار در سطح بخش جویم است.

کلیه حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به عصرنامه لارستان :: صفحه نخست می باشد.

آدرس: