تنظیمات
قلم چاپ اندازه فونت
Print چاپ مطلب
بهداشت و تندرستی حق مسلم ماست
26 ارديبهشت 1397   11:10:57 |  گفت و گو > 
بهداشت و تندرستی حق مسلم ماست

هرساله مراسم روز جهانی سلامت در روز 7 آوریل برگزار می شود. 7 آوریل روزی است که سازمان جهانی بهداشت در سال 1948 میلادی یا 1327 شمسی تاسیس شده است. در هرسال موضوعی خاص که اولویت بهداشت عمومی را نشان می دهد، انتخاب می شود و موضوع امسال، پوشش همگانی سلامت، با شعار سلامت برای همه انتخاب شده است.این روز فرصتی برای همه افراد در تمام جامعه فراهم می کند تا در فعالیت هایی که باعث ارتقا سلامت می‌شود مشارکت کنند. به منظور آشنایی بیشتر با این مقوله گفت و گوی کوتاهی با دکتر وحید یگانه معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی لارستان انجام داده ایم که در زیر می آید:

1) جناب دکتر یگانه لطفا در مورد شعار امسال سازمان بهداشت جهانی مبنی بر پوشش همگانی سلامت، برای همه توضیحاتی برای خوانندگان عصر لارستان ارائه بفرمایید:
در سال1997در بیانیه آلماآتا (سی امین مجمع جهانی بهداشت) اعلام گردید هدف اجتماعی و اصلی دولت های سازمان بهداشت باید دستیابی همه مردم جهان در سال 2000 میلادی به سطحی از سلامتی(سلامت جسمی، روانی و اجتماعی) باشد که امکان برخورداری از یک زندگی مؤثر و مولد را برای آنان فراهم آورد، در سال1978روش دستیابی برای همه Health for all (HFA) به مراقبت های بهداشتی اولیه Primary health care معرفی شد. بهداشت برای همه یک هدف واحد و محدود نیست بلکه جریانی است که به بهبود مداوم سلامت مردم منجر می شود و بدین معناست که مردم در هر کجا زندگی و کارمی کنند خدمات بهداشتی در اختیار آنان خواهد بود و مردم امکانات بهتری برای رشد و رسیدن به سالمندی سالم و فعال خواهند داشت زیر بنای بهداشت برای همه:
1- بهداشت و تندرستی حق مسلم مردم است
2- توزیع عادلانه امکانات بهداشتی
3- مشارکت فعال مردم در آینده بهداشتی جامعه
4- تهدید سیاسی دولت برای تأمین بهداشت برای همه
5-بهداشت و تندرستی باید به عنوان پایه و اساس توسعه اقتصادی و اجتماعی باشد. بنابراین برای رسیدن به بهداشت برای همه،فقط تلاش وزارت بهداشت کفایت نمی کند و سایربخش ها که با توسعه اقتصادی کشور ارتباط دارند باید همکاری کنند.
 
بخش های کشاورزی، دامپروری، صنعت، مسکن، آموزش پرورش، ارتباطات کار وامور اجتماعی و رسانه های گروهی. بی شک هفته سلامت فرصت مغتنمی است که بار دیگر به اهمیت و جایگاه بسیار مهم پوشش همگانی سلامت بپردازیم تا با بازنگری و نگاه مجدد به توانمندی ها، دستاوردها و انتظارات موجود برای پاسخگویی منطقی و شایسته به مردم گام برداریم.
 
شایان ذکر است هنوز نیمی از جمعیت جهان تحت پوشش کامل خدمات بهداشتی ضروری قرار نگرفته اند. - حدود 100 میلیون نفر در دنیا در معرض فقر شدید هستند.
 
استراتژی امسال، (یو اچ سی) UHCاست.(Unicersal health coverage) پوشش جهانی سلامت به معنای پوشش رایگان خدمات نیست، زیرا هیچ کشوری نمی تواند همه خدمات را رایگان ارائه کند صرفا در زمینه تأمین مالی نیست. اطمینان از دستیابی به حداقل بسته خدمات بهداشتی -خدمات درمان فردی و خدمات درمان مبتنی بر جمعیت مانند افزودن فلوراید به آب،کنترل محل های تخم گذاریپشه ها - شاخص هایUhc  -بهداشت باروری،مادر، نوزاد و کودک - بیماری هایغیر واگیر - بیماری های عفونی - ظرفیت های خدمات و دسترسی
 
2) چه فعالیت هایی از سوی ستاد برگزاری هفته سلامت در لارستان انجام شد؟
اهم فعالیت ها شامل:
- زنگ سلامت در مدارس- برگزاری نمایشگاه هفته سلامت در محل سالن غدیرآموزش و پرورش- برگزاری نمایشگاه هفته سلامت در مراکز درمانی و بهداشتی- آموزش واطلاع رسانی- افتتاح 3 مرکز خدمات جامع سلامت جدید التأسیس (درز،کرمستج،دهکویه)
 
3) جناب دکتر در نمایشگاه امسال آیا دستاورد و یا توانمندی بهداشتی و درمانی در لارستان داشتید؟
- در سال 96 کلیه جمعیت شهری و روستایی در سامانه سیب ثبت شده اند - 96 درصد از جمعیت شهری و روستایی حداقل یکبار خدمت در مراکز و پایگاه های سلامت دریافت نموده اند - کسب رتبه برتر در سامانه الکترونیک سیب در کشور- راه اندازی 8 مرکز خدمات جامع سلامت روستایی در سطح شهرستان و استقرار پزشک، ماما، پرستار، آزمایشگاه و... - راه اندازی 2 مرکز خدمات جامع سلامت شهری در سطح شهرستان و استقرار پزشک، ماما، پرستار، آزمایشگاه - راه اندازی 4 پایگاه سلامت شهری در سطح شهرستان و استقرار مراقبین سلامت- پیشرفت 60 درصدی 88 پروژه عمرانی بهداشتی تا پایان سال 96 - راه اندازیبسته های خدمتی جدید از قبیل خدمات تغذیه، روانشناسی، بیماری های غیرواگیر و...- ارائه خدمات نوین دهان و دندان جهت جمعیت شهری و روستایی - راه اندازی 7 آزمایشگاه هرمونی در سطح مناطق شهری و روستایی شهرستان- راه اندازی واحد رادیولوژی مرکز خدمات جامع سلامت روستایی بلغان
 
4) در حوزه اطلاع رسانی و ارتقای سطح سواد سلامت مردم لارستان چه اقداماتی شده است؟
اولین و مهمترین وظیفه سیستم بهداشتی آموزش و اطلاع رسانی است که درکلیه مراکز و پایگاه های سلامت و خانه بهداشت بطور مداوم در حال اجراست. مهمترین هدف حال حاضر سیستم بهداشتی مبحث خود مراقبتی است یعنی هر شخص به اندازه ای در مسائل بهداشتی توانمند شود که خودش بطور مداوم مراقب سلامتی خودش باشد که از ابتدای طرح تحول سلامت در حال اجرا می باشد.
 
5) آیا سیستم مراقبت بهداشتی در لارستان اجرا شده است؟
همانطور که در صحبت های قبلی گفته شد از نظر اجرای مراقبت های بهداشتی در سطح کشور، رتبه برتر را کسب کرده ایم.
 
6) جناب دکتر در خانه بهداشت و مراکز روستایی چه طرح هایی را اجرا کرده اید؟
در کلیه مراکز و خانه های بهداشت در مرحله اول مجهز به سیستم کامپیوتر و اینترنتشده اند - کلیه جمعیت آنها ثبت سامانه الکترونیک شده است - کلیه خدمات در حال حاضر در سامانه ثبت می شود - بسته های خدمات جدید شامل خدمات غیر واگیر، دهان و دندان، واگیر و... در حال اجرا می باشد شامل خطر سنجی بیماری های قلبی عروقی و تست FIT جهت تشخیص زودرس سرطان کولورکتال - مراقبت دهان و دندان جهت افراد زیر 14 سال و زنان باردار و شیرده و... به صورت رایگان
 
7) در بحث خود مراقبتی یا تربیت سفیران سلامت چه برنامه هایی داشته اید؟
برنامه تربیت سفیر سلامت به این صورت است که از هر خانوار یک فرد علاقمند به عنوان سفیر سلامت انتخاب و آموزش داده شود و توانمند شود و سپس به عنوان سفیر، اطلاعات را به خانواده منتقل کند و بحث خود مراقبتی در خانوارها تقویت شود، در چند سال گذشته به طور جدی برنامه فوق پیگیری و اجرا شده است و تا چند سال آینده %100 خانوارها دارای یک سفیر سلامت خواهند شد.
 
8) نقش دستگاه های اجرایی در امر سلامت و ایجاد بسترهای هم افزایی را چگونه ارزیابی می کنید؟
در سوال اول هم گفته شد که بحث بهداشت برای همه یا پوشش همگانی سلامت نیاز به همکاری و مشارکت همه بخش های مشارکت کننده در توسعه دارد و قطعا جهت ارتقاء پوشش و دسترسی همه مردم به سلامت نیاز است که هر بخش و ارگانی وظیفه و رسالت خود را در امر سلامت ایفا نماید.
 
سخن آخر: در چند سال اخیر در سطح شهرستان و در جهت ارتقاء خدمات سلامت فعالیت ها و تلاش های زیادی انجام شده است از جمله اضافه نمودن نیروی انسانی متخصص و پشتیبانی، مصوب نمودن مراکز جدید جهت افزایش دسترسی مردم، اجرای پروژه های عمرانی و... انتظار می رود بقیه مسئولین هم نقش و وظیفه خود را در ارتقاء سلامت مردم و مشارکت در امر سلامت بصورت کامل عملیاتی نمایند.
 
جناب دکتر یگانه از پاسخگویی شما به سوالات عصر لارستان سپاسگزاریم.
 

کلیه حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به عصرنامه لارستان :: صفحه نخست می باشد.

آدرس: